Grad Zagreb i Obrtnička komora Zagreb predstavili nove proj

Fotografije uz članak 1
31.05.2017

Zajedničkom suradnjom Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb prezentirani su rezultati natječaja za financijske potpore obrtnicima, portal „Zagrebcrafts“ koji promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba te inovativna aplikacija „Izi do potpore“,  prvi i jedini online konzultant u Republici Hrvatskoj za povlačenje  EU sredstava i bespovratnih sredstava sa nacionalne i lokalne razine. 

ODOBREN REKORDAN BROJ POTPORA ZA OBRTNIKE

Rezultati odlične suradnje između Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb predstavljeni su na press konferenciji koja je 18.svibnja 2017. održana u zgradi Gradske uprave. Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić prezentirajući rezultate  istakli su kako je na ovogodišnjem natječaju zaprimljeno 1.636 zahtjeva za dodjelu potpora te je odobreno novih 1.459 potpora u ukupnom iznosu od 23,6 milijuna kuna što je ujedno najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos do sada. Ovi podaci pokazuju izuzetno veliki interes obrtnika za ovakvom podrškom Grada, čime je omogućeno očuvanje 4.253 radnih mjesta. Gledano zajedno sa ovogodišnjim potporama,  Grad je obrtnicima kroz ovu mjeru dodijelio do sada više od 92 milijuna kuna potpora.  Grad Zagreb je u zadnjih 10 godina obrtnicima dodijelio više od 5.100 potpora u iznosu od oko 68,7 milijuna kuna čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić zahvalio se gradonačelniku Milanu Bandiću na razumijevanju obrtnika i obrtništva grada Zagreba te pohvalio odličnu suradnju s Gradskim uredom za gospodarstvo i pročelnicom Mirkom Jozić. „Pokazatelji izvrsne suradnje su rezultati završenog drugog po redu Zagrebačkog obrtničkog sajma te novi koraci u suradnji, projekti Zagrebcrafts i Izi do potpore.“ poručio je predsjednik Šabić.

PROJEKT ZAGREBCRAFTS

Također, predstavljen je i projekt „Zagrebcrafts“, dvojezična digitalna platforma u prilagodljivom web dizajnu koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba doprinoseći tako popularizaciji i komercijalizaciji obrtničkih proizvoda te internacionalizaciji njihovog poslovanja. Riječ je o on-line platformi koja predstavlja certificirane tradicijske i umjetničke obrte s područja grada Zagreba na način da svaki od njih ima svoju zasebnu podstranicu na kojoj je predstavljen obrt, njegova tradicija, osnivači, naslijeđeni proces izrade proizvoda i sami proizvodi. Zagrebcrafts.hr sadrži stranice na kojima se tekstom, galerijom fotografija i kratkim videom predstavljaju tradicijski i umjetnički obrti: postolari, klobučari i kapari, kišobranari, krojači, proizvođači kravata, proizvođači torbica, kožari, remenari, galanteristi, krznari, zlatari, urari, medičari i licitari, cvjećari, drvotokari, knjigovežnice, izrađivači vitraja, ugađači klavira, uokviravači slika, kovači željeza, bravari ...

APLIKACIJA IZI DO POTPORE

S ciljem što lakšeg pristupa obrtnika i poduzetnika informacijama o projektima koji se financiraju od strane EU fondova, pokrenut je projekt „Izi do potpore“ .  Ideju za aplikaciju razvila je konzultantica Tanja Kovačević, koja je okupljenima prezentirala mogućnosti aplikacije. Projekt je zamišljen kao web aplikacija koja će obavještavati obrtnike i poduzetnike o svakom novom natječaju te putem koje će dobiti uvid u sažetak natječaja. Ova aplikacija omogućit će obrtnicima lakši pristup informacijama o tome kako funkcioniraju EU i nacionalni fondovi. Također, ukoliko žele aplicirati na taj natječaj, aplikacija će ih voditi u daljnje faze kako bi bili sigurni da su prihvatljivi prijavitelji te kako bi sami mogli proširiti svoje poslovanje uz pomoć EU i nacionalnih fondova.  Grad Zagreb i Obrtnička komora Zagreb sufinancirali su izradu aplikacije, a za sve poduzetnike Grada Zagreba godinu dana aplikacija će biti potpuno besplatna. Aplikacija je aktivna i  možete ju pronaći na http://izidopotpora.hr

izvor: www.okz.hr