Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), odnosno u prijevodu „analiza opasnosti kritičnih kontrolnih točki“, kao sustav kontrole sigurnosti hrane koji se zasniva na preventivnom pristupu, uskoro će biti dostupniji za primjenu kod obrtnika-trgovaca, rečeno je na proširenoj sjednici Ceha trgovine HOK-a (s predsjednicima županijskih cehova trgovine), održanoj u utorak u Zagrebu.
Pojedini su obrtnici već započeli s primjenom HACCP-u, prilagođavajući na najprimjereniji način ovom standardu svoje postupke očuvanja sigurnosti hrane. HOK u suradnji sa HGK-om i Ministarstvom zdravstva priprema Vodič dobre higijenske prakse i za trgovce, što će omogućiti da se u distribuciji prehrambenih proizvoda kod obrtnika trgovaca identificiraju i procjenjuju moguće fizičke, kemijske ili biološke opasnosti, odrede neophodne mjere za njihovu prevenciju i kontrolu, i osigura provođenje tih mjera na djelotvoran način.
Nakon što Vodič dobre higijenske prakse za trgovce bude usuglašen i objavljen, definirat će se prijelazni rok za prilagodbu HACCP-u, a tijekom ove godine bit će održano nekoliko prezentacija vodiča u regionalnim središtima, na kojima će sudjelovati i predstavnici Ministarstva zdravstva i Sanitarne inspekcije.
Ceh trgovine HOK-a proširen s predsjednicima županijskih cehova trgovine razmotrio je i dao svoje primjedbe na Pravilnik o isticanju maloprodajne cijene proizvoda i cijene za jedinicu mjere, kao pod-zakonski akt Zakonu o zaštiti potrošača, upozorivši na potrebu izuzeća (površinom) manjih trgovina iz obavezne primjene ovog Pravilnika kao i na problem njegove praktične primjene i mogućih diskrecijskih tumačenja tog Pravilnika prigodom inspekcijskog nadzora trgovina.
7. Susret trgovaca HOK-a održat će se 11. svibnja u Zagrebu, a svi će članovi Ceha trgovine HOK-a i predsjednici županijskih cehova trgovine do 15. ožujka dostaviti prijedloge za teme ovog susreta koji će se održati u okolnostima u kojima se bilježi pad broja obrtnika-trgovaca sa 17,4 na 15 tisuća u protekloj godini.
Pored naslova Susreta trgovaca „Strategija opstanka i razvoja male trgovine“, na ovoj sjednici su predložene inicijalne teme Susreta poput EU-prakse u poslovanju i poreznim davanjima trgovaca-obrtnika (uključujući doprinos za zapošljavanje), opcije kod zatvaranja trgovačkih obrta, mala trgovina i poticaji javnog sektora, pridobivanje kupaca i brendiranje male trgovine, trgovina i fiskalni i para-fiskalni državni i lokalni nameti, suradnja sa lokanom samoupravom kao i lobiranje i izgradnja partnerstava u interesu malih trgovaca.