Na konferenciji o strukovnom obrazovanju naglašena važnost partnerstva svih dionika

29.11.2016

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je konferenciju „Strukovno obrazovanje i osposobljavanje i cjeloživotno učenje“.

Konferencija je održana 28. studenog 2016. u hotelu Sheraton Zagreb, kao jedan od ključnih događaja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Hrvatskoj, a u sklopu ESF projekta "Promocija cjeloživotnog učenja".

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pokrenut je na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se održavati u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.
 
Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih istaknuo je u svom uvodnom obraćanju kako strukovno obrazovanje i osposobljavanje treba biti prostor povezivanja svih dionika, a posebno je istaknuo i važnost poslodavaca.

Jedna od središnjih tema konferencije bilo je predstavljanje „Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja 2016-2020“. U Programu razvoja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji je Vlada RH donijela u rujnu 2016., navodi se vizija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja do 2020. kao obrazovanja usmjerenog na kvalitetu i učinkovitost, privlačnog, inovativnog i relevantnog obrazovanja povezanog s tržištem rada, obrazovanja koje će omogućiti stjecanje kompetencija za osobni i profesionalni razvoj te nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje.

Programom se također predviđa i racionalizacija broja strukovnih škola i programa te uspostavljanje regionalnih centara kompetentnosti. Osim toga, predviđa se sustav osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, licenciranje nastavnika te izrada jednostavnog modela pedagoškog obrazovanja mentora kod poslodavaca.

Poseban se naglasak stavlja upravo na učenje temeljeno na radu koje, prema iskustvima svih razvijenijih zemalja EU, omogućuje lakše usvajanje znanja i vještina u strukovnom obrazovanju i rezultira usklađenošću s potrebama tržišta rada te boljom zapošljivošću mladih.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „Strukovno obrazovanje u RH 2020“, na kojoj su sudjelovali Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Elido Bandelj, direktor Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, Mislav Balković, predstavnik HUP-a, Božo Pavičin, predstavnik HGK-a, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Panel rasprava još jednom je ukazala na ključne probleme s kojima se strukovno obrazovanje danas susreće te naglasila važnost partnerstva svih dionika u strukovnom obrazovanju.