U Zaprešiću održan 2. Obrtnički forum- obrtništvo Zagrebačke županije

Fotografije uz članak 1
28.02.2017

2. Obrtnički forum-Obrtništvo Zagrebačke županije, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije održan je 28. veljače 2017. godine u Gradskoj vijećnici grada Zaprešića. Glavni cilj foruma je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije. Na Forumu su, uz predsjednika Obrtničke komore Zagreb Mirzu Šabića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, sudjelovali i gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić i v.d. tajnika OKZ Goran Čanković.

Teme o kojima se razgovaralo, između ostalog, bile su i Zagrebački obrtnički sajam 2017., ugostiteljstvo i PDV, obrtnička trgovina – tradicija obrtničkih djelatnosti, stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, izgradnja reciklažnih dvorišta za građevinski otpad, itd. 
Razgovaralo se i o brojnim bespovratnim potporama koje je Zagrebačka županija dodijelila obrtnicima i Udruženjima, suradnji Županije i Obrtničkog učilišta na brojnim projektima te o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimnja u Zagrebačkoj županiji. Županija je tijekom 2016. godine obrtnicima i Udruženjima isplatila više od 1.300.000,00 kuna putem potpora za početak poslovanja, potpora za žene poduzetnice, povećanje konkurentnosti, nastupe na sajmovima i drugo. 
Također, Županija je prepoznala važnost 1. Zagrebačkog obrtničkog sajma, čiji je cilj približiti i popularizirati obrtnička zanimanja među mladim naraštajima, koji je i podržala s 100.000 kuna. Zagrebački obrtnički sajam po drugi puta održat će se i ove godine na Zagrebačkom velesajmu gdje će se predstaviti razne struke, a učenici osmih razreda moći odabrati svoje buduće zanimanje. 

Obrtnička komora Zagreb predstavila je nove projekte koji su u tijeku, a kojima nastoji pomoći obrtnicima u njihovom poslovanju i obrtništvu u cjelini. Jedan od projekta je i program pogodnosti Artifex-zajednička nabava kojeg je pokrenula Obrtnička komora Zagreb kako bi svojim članovima olakšala poslovanje kroz razne popuste kod partnera kojih trenutno u progamu ima više od 70. 
Nastavno na projekt zajedničke nabave, pokrenut je i projekt zajedničke prodaje Artifex-R čiji je cilj pomoći obrtnicima u prodaji svojih proizvoda i usluga i dinamizirati prodajni prostor obrtnika privlačenjem kupaca. Projek Artifex-R osmišljen je na način da kupnjom proizvoda ili usluge kod jednog obrtnika, kupac dobiva bon za idući popust s kojim odlazi drugom obrtniku (ili se ponovno vraća istom), kod kojeg na temelju toga dobiva popust. 

Još jedan od projekata koje provodi Obrtnička komora Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom i 24sata, a ima za cilj promovirati obrtnike i njihove proizvode, je i projekt Zagreb Crafts- online platforma koja omogućava tradicijskim i umjetničkim obrtima da na moderan i lak način prezentiraju svoje proizvode. Zagreb Crafts promiče obrtničke proizvode kao suvenire grada Zagreba, pozicionira starotradicijske i umjetničke obrte kao dio kulturne baštine te uvrštava obrtničku tradiciju i obrtnički proizvod u turističku ponudu kojom se grad Zagreb ponosi. 

Obrtnička komora Zagreb ponosi se i projektom izgradnje Obrtničkog poduzetničkog strukovnog centra koji će postati centar obrtničke izvrsnosti te će ojačati poduzetničku i strukovnu potporu kroz usluge savjetovanja za podizanje konkurentnosti mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva te pružati usluge obrazovanja učenicima.
Jedna od tema Foruma bila je i povećanje PDV-a ugostieljima s 13 na 25% koja za posljednice ima rast ciejna u ugostiteljstvu, pad kvalitete usluge, niže plaće za zaposlene u ugostiteljstvu, otpuštanje radnika i nemogućnost povećanja opsega poslovanja. Ugostiteljstvo i turizma čini čak 18% ukupnog BDP Hrvatske, a činjenice govore kako je PDV ugostitelja u Sloveniji 9,5%, Austriji, Francuskoj, Italiji 10% dok je u Luxemburgu samo 3%. 

Raspravljalo se i o poziciji obrtničke trgovine, odnosno uvrštavanju trgovaca kao tradicionalne djelatnosti koja bi im omogućila da budu korisnici potpora Grada Zagreba ili Zagrebačke županije i gradova u županiji. Potpore bi trgovcima pomogle u danas ionako teškoj poziciji obrtničke trgovine u kojoj je broj trgovaca u konstantnom padu,a nemilosrdna konkurencija velikih trgovačkih lanaca prijeti nestanku male trgovine. 
Na Forumu se govorilo o nedostatku reciklažnih dvorišta i uputio se prijedlog za izgradnju reciklažnih dvorišta za građevinski otpad. 
Također, razgovaralo se o stipendiranju učenika u deficitarnjim zanimanjima u Zagrebačkoj županiji a iznijet je prijedlog o povećanja kvota i iznosa stipendija u deficitarnim zanimanjima na razini Zagrebačke županije.
Zagrebačka županija predstavila je poduzetničke zone na području Županije. Predviđeno je 57 poduzetničkih zona koje se prostiru na ukupnoj površini 3603 hektara od kojih je aktivno njih dvadesetak u kojima trenutno posluje oko 300 poduzetnika s preko 6250 zaposlenih djelatnika. 

 

izvor: www.okz.hr