Obrtnici, prijavite neregistrirano obavljanje djelatnosti na okz@okz.hr

Fotografije uz članak 1
20.10.2017
Dogovorena suradnja na suzbijanju neregistrirane djelatnosti s Ministarstvom financija, Carinskom upravom – Središnjim uredom – Sektor za nadzor
U petak 20. listopada 2017. godine održan je sastanak predstavnika Obrtničke komore Zagreb s predstavnicima Središnjeg ureda – Sektor za nadzor Carinske uprave Ministarstva financija.
Sastanku su nazočili potpredsjednik OKZ Antun Trojnar, predsjednica Ceha cvjećara OKZ-a Gordana Munjaković, član Ceha cvjećara Rafaela Petrinić, i v.d. tajnik OKZ-a Goran Čanković. Od strane Odjela za nadzor bili su nazočni šefica Sektora za nadzor Vlasta Špoljarić, voditeljica Sektora Mladenka Perić i koordinator Sektora Antonio Mučnjak.
Na početku sastanka potpredsjednik OKZ-a Antun Trojnar je pozdravio nazočne, zahvalio na prijemu, te ukazao na osnovne probleme i razlog dolaska predstavnika OKZ-a. Izrazio je nadu da se radi o početku duge i uspješne suradnje na suzbijanju neregistriranog obavljanja djelatnosti. Potrebna nam je bolja komunikacija kao i zajednički prijedlozi što će sigurno dati rezultate, kazao je Trojnar. Potrebno je odvojiti veleprodaju od maloprodaje u svim segmentima djelatnosti, kako osobe koje nemaju registriranu djelatnost ne bi nabavljale opremu i repromaterijal, a što bi trebalo biti omogućeno samo legalnim gospodarskim subjektima uz predočenje odgovarajuće dokumentacije. Također je apelirao na zaštitu legalnih gospodarskih subjekata, što bi nam svima trebalo biti u interesu.
Vlasta Špoljarić šefica odjela Sektora za nadzor kazala je kako je njihov odjel, koji je zadužen za cijelu RH tijekom 2017. godine zaključno s 30.09.2017. godine izvršio 2.121 nadzor prijavljene neregistrirane djelatnosti te procesuirao 469 nepravilnosti što iznosi cca 22,11% od izvršenih nadzora. Također je na području grada Zagreba izvršen nadzor nad 685 prijava neregistrirane djelatnosti, te je procesuirano 167 nepravilnosti. Uglavnom se radi o neregistriranom obavljanju autostruka, limarskih radova, ali tu su i frizerska i ugostiteljska djelatnost, te iznajmljivanje.
Rafaela Petrinić član Ceha cvjećara OKZ-a je ukazala na veliki problem na tržnici cvijeća u Zagrebačkom Holdingu, Robni terminali Žitnjak, gdje još uvijek ne postoji veletržnica cvijeća, pa građanstvo dolazi i kupuje velike količine rezanog cvijeća po istim cijenama po kojim ih kupuju i naši cvjećari. Također mnogi odjavljuju obrte i d.o.o.-e i prelaze na neregistrirani rad koji onda objavljuju na društvenim mrežama /Facebook, Twitrter, Instagram i dr./. posebno je to izraženo u ove dane pred Dan svih svetih, te je zatražila pojačani nadzor nad prostorima uz groblja i lokacije na kojima će se nuditi cvijeće u tom periodu.
Antonio Mučnjak koordinator poslova Sektora nadzora je kazao kako veliki problem predstavlja članak 2. Zakona o sprečavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti N.N. 61/11. Naime tim člankom su ograničene mogućnosti rada Sektora nadzora budući da je u navedenom članku ovom Sektoru uskraćena nadležnost ukoliko su pitanja nadzora riješena posebnim propisima. Također je kazao kako sudovi traže dokaz da je došlo do primitka novčanih sredstava kako bi se moglo utvrditi da se radi o neregistriranom obavljanju djelatnosti.
Mladenka Perić, voditeljica Sektora za nadzor kazala je kako nema poteškoća u otkrivanju neregistrirane djelatnosti na „Njuškalu“ i sličnim stranicama koje robu dostavljaju poštom, budući da inspekcije tada raspolažu dokazom o izvršenoj dostavi pošiljaka. Problem nastaje kada treba ući u prostore u kojima se obavlja neregistrirana djelatnost odnosno odglumiti kupca na društvenim mrežama, a za što im ovlasti ne daje važeći Zakon o suzbijanju neregistriranog obavljanja djelatnosti, te kako potpuno shvaća probleme obrtnika.
Gordana Munjaković predsjednica Ceha cvjećara je kazala kako je u trgovinama, posebno u periodu Svih svetih ali i inače prisutno svaštarenje, pa se cvijeće može naći u različitim specijaliziranim dućanima koji nemaju dodirnih točaka s cvjećarskom djelatnošću. Također je kazala kako bi inspekcije trebale ići u kontrolu svadbenih dvorana budući da je uočena velika aktivnost neregistriranih osoba na uređivanju istih, kao uostalom i crkava, matičnih ureda, ugostiteljskih objekata, groblja i dr.
Potpredsjednik Antun Trojnar je ukazao i na čestu pojavu neregistriranog obvljanja djelatnosti u građevinskim strukama, a što je pogotovo čest slučaj na uređenju krovišta kao i unutarnjim građevinskim radovima svih vrsta, te da je inspekcijama najlakše doći na registrirani obrt.
Na kraju sastanka potpredsjednik Trojnar je pozvao predstavnike Sektora za nadzor da sudjeluju u 3. gospodarskom forumu- obrtništvo zagrebačke županije koji će se u veljači održati u gradu Jastrebarsko, na kojem će pitanje neregistriranog obavljanja djelatnosti biti jedna od najvažnijih tema.
Sudionici sastanka složili su se sa slijedećim zaključcima:
- Sudionici sastanka složili su se u potrebi davanja uzajamne podrške i suradnji na suzbijanju neregistriranog obavljanja djelatnosti
- Sektor za nadzor će dostaviti OKZ-u smjernice za izmjenu Zakona o sprečavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti kako bi OKZ pokrenuo inicijativu putem HOK-e uz suradnju s HGK i HUP-om 
- Odrediti će se osoba zadužena za kontakt u Sektoru za nadzor sa OKZ-om koja će primati prijave neregistriranog obavljanja djelatnosti i prosljeđivati ih nadležnim inspekcijama, te davati povratne informacije,
- Prije Dana Svih svetih Služba za nadzor će putem javnih medija najaviti akciju kontrole prodaje cvijeća na svim aktualnim lokacijama
- Pojačati će se nadzor neregistrirane djelatnosti na prostoru Robnih terminala Žitnjak – tržnica cvijeća i dr.
 
izvor: www.okz.hr