OKZ predložila Gradu Zagrebu aktiviranje zapuštenih poslovnih prostora

05.07.2016

Želeći da se neaktivni poslovni prostori ožive, u interesu obrtnika i malih poduzetnika, a također i ostalih građana, te ne budu više ruglo našeg grada, Obrtnička komora Zagreb predložila je Uredu za gospodarstvo Grada Zagreba da kao nadležni ured Grada za razvoj gospodarstva inicira zajednički sastanak s DUUDI-jem, kako bi riješili ovaj problem koji je prisutan već dugi niz godina.

Radi se većem broju poslovnih prostora u kojima bi radno mjesto mogli naći tisuću građana i obrtnika, a sve u zajedničkom interesu.

OKZ se želi kao zainteresirana gospodarstvena ustanova, uključiti u ove razgovore, jer smatra da bi njeni poduzetnici svojim iskustvom i praktičnim znanjem u gospodarstvu mogli značajno doprinijeti kvaliteti rješavanja ovog pitanja.

Tematskim povezivanjem pojedinih grupa poslovnih prostora mogli bi dodatno osvježiti ponudu našeg grada ( npr. dvorište popravaka, dvorište slastica, ulica suvenira, prolaz delicija i sl.)

Također, OKZ podržava inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića o zakupu za „1,00 kn“ onih lokala koji ne prolaze na natječajima, a nalaze se u vrlo lošem građevinskom stanju. Takvih lokala najviše ima u staroj gradskoj jezgri, pogotovo u dvorišnim dijelovima zgrada.

„Smatramo da bi takve poslovne prostore trebalo simbolički dati u zakup za „1,00 kn“ jer će zakupnici ionako morati u njih izvršiti velika ulaganja, koja bi također trebalo vrednovati kroz djelomičnu ili potpunu kompenzaciju sa zakupninom. Sukladno navedenom potrebno je razraditi prava i obveze takvih zakupnika,u čemu bismo kao predstavnici malih poduzetnika željeli sudjelovati.

Nije primjereno da u centru glavnog grada stoje zapušteni lokali oblijepljeni debelim slojem ocvalih plakata koji su ruglo našeg grada, a sramota naših građana, pogotovo gledana očima sve većeg broja turista koji dolaze u grad i sa sobom odnose svoje utiske u svijet.“ poručili su iz Obrtničke komore Zagreb.