Vlada usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2015.

19.02.2015

Vlada RH 19. veljače donijela je Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu Poduzetnički impuls.

Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls za 2015. godinu financijski je najizdašniji do sada, s vrijednošću od gotovo 4,4 milijarde kuna, od čega 89 posto dolazi iz proračuna EU-a, a 11 posto iz državnog proračuna, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

U odnosu na prošlu godinu, kada mu je vrijednost iznosila 1,2 milijarde kuna, ovogodišnji "Poduzetnički impuls" financijski je 'teži' tri i pol puta zahvaljujući sredstvima EU-a, kaže Maras.

Ovogodišnji program sastoji se od tri programska područja. Za prvo, "Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje" predviđeno je 119 milijuna kuna. Natječaji za to programsko područje raspisivat će se od ožujka do kolovoza.

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna, a poduzetnici će se na natječaje moći javljati od ožujka do listopada.

Za treće programsko područje "Lakši pristup financiranju", za koje je predviđeno 369,7 milijuna kuna, natječaj je otvoren kontinuirano.

Najmanji iznos potpore iz "Poduzetničkog impulsa" za 2015. godinu je 10 tisuća, a najveći 15 milijuna kuna. Očekuje se da će biti dodijeljeno 1.300 potpora.

Ministarstvo poduzetništva i obrta pripremilo je niz informativnih radionica za poduzetnike zainteresirane za sredstva iz "Poduzetničkog impulsa". Radionice će se održati u 24 grada, počevši od Zagreba, 23. veljače, do Nove Gradiške, 13. ožujka.

Poduzetnički impuls 2015.